Pokijs ir modē: kas tas ir un kā to pagatavot

Pokijs ir Havaju salu ēdiens, kas ir ļoti populārs Amerikā un Eiropā. Mūsdienās arī Latvijā to uzskata par modernu uzkodu. Pokijs jau ir pārpludinājis Rīgās citu un valstu restorānu ēdienkartes. Havaju valodā poke nozīmē “sagriezt gabalos”. Pareizs poke ir labi rīsi, svaigas neapstrādātas zivis un jūras veltes, saldskābās mērces un dažādi pildījumi. Mūsdienās šefpavāri daudz eksperimentē ar poke, aizstājot rīsus ar garšaugiem, kvinoju un citiem graudaugiem, dārzeņiem, nori, riekstiem, čukku un citiem produktiem. Skaidrāk saprotams, ka poke atgādina japāņu rullīšus, kas nav gatavoti. Noskaidrosim, kā pagatavot šo sensacionālo ēdienu mājās.

Pokijs ir transformējams ēdiens, tas vienmēr ir atšķirīgs un nekad nav garlaicīgs. Galvenās sastāvdaļas ir rīsi, zivs vai jūras veltes, mērce un piedevas, piemēram, garšaugi, jūras aļģes un dārzeņi.

Kā jūs gatavojat rīsus?

Ir daudz iespēju. Lūk, viens no tiem.

Rīsi jāskalo 7 reizes zem tekoša ūdens, lai noņemtu cieti. 1 kg rīsu vāriet 1,25 litros ūdens un ļaujiet tiem vārīties vienu stundu. Tad pagatavo mērci no rīsu vīna etiķa (0,5 l), cukura (375 g) un sāls (125 g). Var pievienot arī kombu jūras aļģes (12 g).

Pēc tam rīsi tiek mērcēti mērcē, kas apvieno saldumu, skābumu un sāļumu. Vairākas reizes samaisiet rīsus, līdz mērce tos pilnībā uzsūc. Garnīram jābūt lipīgam un ar tekstūru. Tāpat kā japāņu suši.

Kāda veida pildījums?

Tas ir ideāli piemērots, ja kā pildījumu izmantojat neapstrādātu lasi, tunci, garneles vai ķemmīšgliemenes. Marinējiet jūras veltes, lai nebūtu jāuztraucas par to svaigumu. Ņem 100 ml sojas mērces, 100 ml rīsu vīna etiķa, nedaudz laima, citrona un apelsīna sulas. Pusstundu pārlejiet zivis ar marinādi, un tās ir gatavas.

Kā ir ar mērci?

Iesakām nesteigties un pagatavot autentisku un vienkāršu mērci. Tā sastāvā ir laima sula, sojas mērce, cukurs un sāls. Sagatavojiet to pēc savām vēlmēm.

Ko vēl var ievietot pokijs?

Jebkurš dārzenis, izņemot kartupeļus un bietes. Ja vien nevēlaties visu pārvērst vinaigretē. Gurķi, sarkanie sīpoli, konservēta kukurūza, ingvers, japāņu jūraszāles, jalapenos, grauzdēti baklažāni – tas ir patiešām labs ēdiens. Arī pasifloru augļi, mango un ananāsi lieliski sader ar pokijs.

Un pats labākais ir tas, ka poke ir jāēd uzreiz pēc pagatavošanas!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*