No Japānas atceļojušais un Latvijā populārais suši tiek uzskatīts par veselīgu un diētisku ēdienu. Vai tā ir taisnība? Latvijas TV raidījums “Pārtikas inspektors” BIOR pētniecības institūta laboratorijā pasniedza populārāko Filadelfijas Maki suši komplektus no restorāniem Gan Bei un Tokyo City. Abi ēdieni tika salīdzināti ar visraksturīgāko latviešu pusdienu komplektu Daily restorānā.
Philadelphia Maki komplektā ietilpst astoņi suši, sojas mērce, ingvers un wasabi pasta. Lai saprastu atšķirību starp šo austrumniecisko uzkodu un vērtībām, pie kurām esam pieraduši, kopā ar suši analīzei tika iesniegts arī pusdienu komplekts no Daily restorāna – vistas gulašs ar kartupeļu biezeni un burkānu salātiem. BIOR pārbaudīja, cik daudz olbaltumvielu, sāls un ogļhidrātu satur šie ēdieni.
Proteīns
Rezultāti liecina, ka olbaltumvielu daudzums pētītajos ēdienos ir nepietiekams, lai sasniegtu minimālo daudzumu, kas būtu jāiegūst vienā ēdienreizē (20-30 g). Analīzes liecina, ka Gan Bei suši porcija satur 11 gramus olbaltumvielu; vistuvāk nepieciešamajam minimumam pēc šī rādītāja ir Daily pusdienu komplekts – 18 grami.
“Ja mēs apēdam pusdienas ar 18 gramiem olbaltumvielu, kādā brīdī mums joprojām gribēsies ēst. Lai gan kādam varbūt jau ir pietiekami,” saka uztura speciāliste Kristīne Podvinska.
Vienlaikus uztura speciāliste atzīst, ka ir grūti novērtēt vienu ēdienreizi atrauti no ikdienas uztura. Mums ir jāņem vērā, ko cilvēks ēd visas dienas laikā un kādas ir viņa vajadzības. Piemēram, sportistiem ir pilnīgi atšķirīgi nepieciešamo uzturvielu standarti.
Sāls
No visiem testētajiem paraugiem visvairāk sāls ir Daily pusdienu komplektā – 3,6 grami porcijā. Gan Bei suši ir nedaudz mazāk sāls – 3,1 grams. Vismazākais sāls daudzums ir Tokyo City suši komplektā, kurā sāls ir uz pusi mazāk nekā Gan Bei un Daily ēdienos.
Kristīne Podvinska atzīst, ka faktiskais sāls daudzums šajos produktos viņu pārsteidzis. “Es esmu šokēts, ka viņi to tik daudz pievieno. Par “Daily” esmu pārsteigts, jo man likās, ka kādā brīdī viņiem bija sauklis, ka viņi izmanto mazāk sāls, bet vairāk dažādu garšvielu. Taču, kā liecina rezultāti, vienā porcijā ir 3,6 grami, kas ir vairāk nekā puse no dienas normas (dienas norma ir 5 grami, – red. piezīme).”
Kalorijas
Ogļhidrāti bija vienādā daudzumā visās porcijās. Uzturā jābūt 50-60% ogļhidrātu, un tieši tikpat daudz to bija arī šajās maltītēs. Analīzes liecina, ka vismazāk kaloriju ir Gan Bei suši – 336 kalorijas vienā porcijā. Suši no Tokyo City un ikdienas pusdienu piedāvājumā ir vienāds kaloriju skaits.
Uztura speciāliste K. Podvinska norāda, ka nepieciešamais kaloriju, tāpat kā olbaltumvielu, daudzums katram indivīdam ir atšķirīgs. Tas ir atkarīgs no uztura vajadzībām un izvirzītajiem mērķiem. “Ja mērķis ir zaudēt svaru, to var panākt arī, ēdot suši, tikai tad mēs varbūt neēdam 16 vai 24, bet astoņus gabaliņus. Tāpēc ir vērts ievērot labi zināmu, bet svarīgu noteikumu: lai ko mēs ēstu, galvenais ir nepārēsties.