Suši ir ēdiens, kas ieguvis plašu atpazīstamību un popularitāti visā pasaulē, tostarp arī Latvijā. Šis japāņu ēdiens ar savu garšu bagātību, izsmalcinātu prezentāciju un kultūras tradīcijām ir iekarojis latviešu sirdis. Šajā rakstā mēs apskatīsim suši vēsturi, dažādus suši veidus un kur Latvijā var nobaudīt šo brīnišķīgo ēdienu.
Suši vēsture un tradīcijas
Suši ir sena japāņu ēdiena tradīcija, kuras saknes meklējamas jau 4. gadsimtā. To sākotnēji izmantoja kā veidu, kā saglabāt zivi ilgāk, izmantojot fermentētu rīsi un sāls šķīdumu. Laika gaitā suši attīstījās par unikālu ēdienu, kas sastāv no rīsiem, kas pagatavoti ar etiķi, zivīm un jūras veltes, kā arī dārzeņiem un garšvielām.
Dažādi suši veidi
Suši ir dažādi veidi, un daži no populārākajiem ir:
a. Nigiri: Šis ir vienkāršākais suši veids, kas sastāv no rīsiem, kas veidots rokās par ovālu formu un uz tā tiek uzlikta gabaliņš zivs, garneles vai cita jūras veltes.
b. Maki: Šie ir suši ruļļi, kas sastāv no rīsiem, kas tiek pārklāts ar nori jūras aļģu lapu, uz kura tiek izklāts zivs, dārzeņi vai citi pildījumi. Maki tiek sarullēts un sagriezts mazos gabaliņos.
c. Sashimi: Šis ir suši veids, kurā nav rīsu. Sashimi sastāv tikai no svaigiem zivju vai jūras veļu šķēlītēm, kas tiek pasniegtas ar sojas mērci, wasabi pastu un ingveru šķēlītēm.
d. Uramaki: Šie suši ruļļi atšķiras no parastajiem maki, jo rīsi tiek novietots ārpus nori lapas. Uramaki bieži tiek apstrādāti ar dažādiem pārklājumiem,
piemēram, sezama sēklām vai avokado šķēlītēm. Uramaki ir pazīstams arī kā “grieztās puses” suši ruļļi.
e. Temaki: Temaki ir konusa formas suši, kas sastāv no nori lapas, uz kuras tiek uzlikts etiķa rīss un dažādi pildījumi. To ēd ar rokām, un tas ir populārs veids, kā baudīt suši neformālā vidē.
Suši Latvijā: kur to nobaudīt
Latvijā suši pieejamība ir plaši izplatīta, sākot no restorāniem un bāriem līdz pat suši piegādei. Vairāki Latvijas suši restorāni piedāvā autentisku japāņu atmosfēru un garšu, savukārt citi pievēršas radošiem un inovatīviem suši veidiem, lai apmierinātu dažādu gaumu vēlmes. Šeit ir dažas populāras vietas, kur nobaudīt suši Latvijā:
a. Restorāns GabBei: Šis restorāns ir pazīstams ar autentisko japāņu ēdienu, tostarp suši, un tam ir vairākas filiāles Rīgā un citās Latvijas pilsētās.
b. Suši bārs CaptainSushi: Šis suši bārs atrodas Rīgas centrā un piedāvā dažādus suši veidus un japāņu ēdienus, piemēram, miso zupu un tempuru.
c. Restorāns AM Sushi: Šis mūsdienīgais restorāns piedāvā radošus un inovatīvus suši veidus, kā arī tradicionālos japāņu ēdienus. “Koya” ir pazīstams ar savu interjeru un elegantu atmosfēru.
Secinājums
Suši Latvijā ir kļuvis par iecienītu ēdienu, kas iepriecina gan vietējos, gan tūristus ar savu garšas bagātību un prezentāciju. Latvijas restorāni un bāri piedāvā dažādus suši veidus un japāņu ēdienus, kas ļauj iepazīt šīs kultūras garšas un tradīcijas. Dodieties uz kādu no iepriekš minētajām vietām vai atklājiet citus suši restorānus Latvijā, lai izbaudītu šo unikālo un garšīgo ēdienu.